“Körfez önceliğimiz” diyerek çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay bir seçim vaadini daha yerine getirdi. Kentin uzun yıllardır gündeminde yer alan Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. ünitesi tamamlanarak binlerce kişinin katıldığı törenle hizmete açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın eşi Öznur Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP Parti Meclisi Üyesi Baran Bozoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Rıfat Nalbantoğlu, Ümit Özlale, Ednan Arslan, Yüksel Taşkın, ilçe belediye başkanları, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Tören İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın bir yıllık görev süresince kente kazandırdığı yatırımların tanıtıldığı kısa film ile başladı.

Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 4. fazının göreve geldiklerinde henüz başlangıç aşamasında olduğunu dile getiren Başkan Tugay, “Bürokratlarımız, İZSU’daki çalışma arkadaşlarımızla bir an önce 4. fazı bitirmek için çalıştık. Henüz başlangıç aşamalarında olan üniteyi tamamladık. Tesisimiz bu fazla birlikte Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi olarak kentimize hizmet edecek. İzmir’e hayırlı olsun. Böyle güzel anlarda içimizde bir buruklukla birlikte bu anları yaşıyoruz. İSKİ Genel Müdürü’müzle karşılıklı iş birliklerimiz vardı ancak iki gün önce gözaltına alındılar ve hüznümüzü daha da katladılar. Böyle anlarda unutmadığımızı ifade etmek adına ben de Ekrem İmamoğlu'na, cezaevinde tutulan belediye başkanlarımıza, İSKİ Genel Müdürü gibi bürokratlarımıza buradan selam söylemek isterim. Hepsini saygı ve sevgiyle selamlıyorum” şeklinde konuştu.

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 2000’li yılarda hizmete alındığını söyleyen İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ise, “Aradan geçen 25 yıllık dönemde bir yandan tesis çalışırken diğer yandan da 4. fazın hayali kuruldu. Bugün, bu hayalin gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Biz, ülkemizin çok zor ekonomik zamanlardan geçtiği bir dönemde göreve geldik. Göreve gelir gelmez, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cemil Tugay’ın talimatıyla sıkı bir mali politika uyguladık. Tasarruf önlemlerimizi artırdık, ödeme planımızı güncelledik, yatırımlarımızın öncelikli olanlarını planladık. Bir yıl gibi kısa bir sürede bu çalışma programımızın meyvelerini almaya başladık. Tesisimizi, öz kaynaklarımızla 1 milyar liralık yatırım ile hizmete aldık. Bu kapasite, Çiğli tesisimize alanında Türkiye’nin en büyük tesisi olma özelliğini kazandırıyor. 4. faz ünitemiz tek başına yaklaşık 1 milyon kişinin atık suyunu arıtma kapasitesine sahip bir tesis oldu. Sadece 4. faz bile Türkiye’nin birçok şehrindeki arıtma tesisinden daha büyük bir arıtma tesisi özelliğine sahip. Bu tesisimizin Körfez’in temizliğinde de çok büyük bir etkisi olacak” dedi.

Hem denizden hem karadan yani İzmir’in dört bir yanından Körfez’in temizliği için İZSU ekiplerinin görevinin başında olduğunu ifade eden Erdoğan, “İZSU Genel Müdürlüğü olarak bir yıllık süre içinde birçok yatırıma imza attık. Türkiye’nin en büyüğü olan bu tesisimizin yanı sıra İzmir’in ikinci büyük arıtma tesisi olan Torbalı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizin açılışını gerçekleştirdik. İzmir’in üçüncü büyük Arıtma Tesisi olan Yazıbaşı-Ayrancılar Tesisi’nin açılışını da kısa bir süre içinde yapacağız. İZSU Genel Müdürlüğü olarak, Başkanımız Cemil Tugay’a bu çalışmalarımızı yaparken bizlere verdiği destek, gösterdiği sabır ve güven için ama en çok da fikirleri ile bizlere yön verdiği için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

1 milyar liralık yatırımla Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ne kurulan 4. faz ünitesi ile tesis günlük 216 bin metreküp yani yaklaşık 86 olimpik yüzme havuzunu dolduracak su miktarı kadar ilave kapasite kazandı. 2000’li yılların başında Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen ve metropol ilçelerin atık su arıtma ihtiyacının yüzde 96’sını karşılayan arıtma tesisinin 604 bin 800 metreküp olan günlük kapasitesi yaklaşık yüzde 36 artışla 820 bin 800 metreküpe ulaştı.

Yeni ünite ile birlikte tesisin kapasitesi ve çalışma verimliliği artacak. Körfez’deki temizlenme süreci hızlanacak. 4. faz ünitesi ön çökeltim, biyofosfor havuzu, havalandırma havuzu ve son çökeltim havuzlarından oluşuyor. Tesiste ileri biyolojik olarak arıtıldıktan sonra kirlilikten arındırılan sular İzmir Körfezi’ne deşarj ediliyor. 4. Fazın devreye girmesi ile İZSU’nun 352 milyon 283 bin 875 metreküp olan yıllık arıtma kapasitesi, 431 milyon 123 bin 875 metreküpe çıkacak.

Daha önce, atık suların arıtılmasında lider olup, zamanla ikinciliğe düşen İzmir, 4. fazın işletime alınması ile yeniden liderliğe yükseldi. Türkiye genelinde günlük arıtılan toplam 4 milyar 631 milyon metreküp atık suyun yüzde 6,37’si İZSU tarafından arıtılıyor. İleri biyolojik yöntem ile ülke genelinde arıtılan toplam atık suların ise yüzde 12’si yine İZSU tarafından arıtılıyor. İzmir’de kent genelinde 65 adet arıtma tesisi işletiyor. Atık su arıtma tesislerinin 25’i Avrupa Birliği standartlarında arıtım yapan ileri biyolojik arıtma tesisi olarak hizmet veriyor. İzmir’de arıtma tesislerinde arıtılan atık suların yüzde 97’si ileri biyolojik arıtma yöntemi ile arıtılıyor.

  Hibya Haber Ajansı