Etkinlikler, Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Diyarbakır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Diyarbakır Tarım Meslek Yüksekokulu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

İlk konferansta konuşan Sezai Karakoç Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Asım Kaçmaz, “15 Temmuz, vatanımızın bölünmez bütünlüğünün, milletimizin azim ve kararlılığının bütün dünyaya bir kez daha gösterildiği tarihtir. Birlik ve beraberliğimizin sonsuza kadar daim olması dileğiyle, o gece şehit düşen tüm kahramanlarımızı rahmetle anıyorum.” ifadelerini kullandı.

Sezai Karakoç Edebiyat Fakültesi’ndeki ikinci oturumda ise Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mekki Uludağ, Türkiye’de darbeler tarihine genel bir bakış sundu. Uludağ, 15 Temmuz hain kalkışmasının milletin dirayeti sayesinde başarısızlığa uğratıldığını vurgulayarak, “Bu destansı direniş, milli birlik ve beraberliğimizi tüm dünyaya bir kez daha kanıtlamıştır.” dedi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde düzenlenen programda İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çelik, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini makroekonomik göstergeler ışığında değerlendirdi. Çelik, finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen Türkiye’nin hızlı toparlanma sürecine dikkat çekti.

Son olarak Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi’nde gerçekleşen oturumda Doç. Dr. Mehmet Serkan Şahin, darbe girişiminin Türk demokrasisi üzerindeki olumsuz etkilerini, geçmiş darbelerle karşılaştırmalı olarak ele aldı. Şahin, 15 Temmuz’u “millet iradesinin modern Türk siyasi tarihindeki en güçlü tezahürü” olarak niteledi ve girişimi diğer darbelerden ayıran temel özellikleri sıraladı.

  Hibya Haber Ajansı