Gedik Yatırım'ın piyasa gündemi değerlendirmesinde, küresel piyasalarda yeni aya tahvil faizlerindeki yükseliş ve petrol fiyatlarındaki artışla temkinli bir başlangıç yapıldığı belirtildi. Enflasyon endişelerinin yeniden güçlenmesinin merkez bankalarının daha sıkı para politikası uygulayabileceğine ilişkin beklentileri artırdığı ifade edildi.

ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,78 ile Ocak 2025'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, 30 yıllık tahvil faizi yüzde 5,27 seviyesinde kaldı. Japonya 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 3 seviyesine yükselerek 1996'dan bu yana ilk kez bu seviyeyi gördü. Küresel devlet tahvillerinin ortalama getirisi de yüzde 3,72 ile 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Fed Başkanı Kevin Warsh'ın Jackson Hole'da enflasyonla mücadelede sıkı duruşa yönelik mesajlarının ardından piyasalarda Fed'in eylül ayında faiz artıracağına ilişkin beklentinin yüzde 34'ten yüzde 65'e yükseldiği belirtildi. Bu hafta açıklanacak ABD istihdam verilerinin faiz politikasının şekillenmesi açısından kritik olacağı kaydedildi.

Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilimlerin etkisiyle Brent petrolün yüzde 1,2 yükselerek 91,55 dolar civarına çıktığı belirtilirken, petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon baskısını artırabileceği ifade edildi. Altının ise yükselen tahvil faizlerinin etkisiyle üçüncü günde de gerileyerek 4.425 dolar civarında işlem gördüğü aktarıldı.

Avrupa piyasalarında da temkinli görünümün öne çıktığı belirtilen değerlendirmede, yükselen küresel tahvil faizleri ve petrol fiyatlarının kalıcı enflasyon endişelerini güçlendirdiği ifade edildi.

Euro Bölgesi 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 3,64 seviyesine yükselerek Nisan 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktığı belirtilirken, Avrupa Merkez Bankası'nın 9-10 Eylül toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımı yapmasının beklendiği kaydedildi.

Gün içinde Euro Bölgesi ve İtalya enflasyonu, Almanya perakende satışları, İngiltere konut fiyatları ile bölge genelindeki imalat PMI verilerinin takip edileceği bildirildi.

Türkiye tarafında kurda düşük volatilitede sınırlı ve kademeli yükseliş eğiliminin devam ettiği belirtildi. İkinci çeyrekte ekonomik büyümenin çeyreklik bazda yüzde 1,1, yıllık bazda ise yüzde 2,3 olarak gerçekleştiği aktarıldı.

Özel tüketim harcamalarının çeyreklik bazda yüzde 1,3 daraldığı belirtilirken, Gedik Yatırım'ın 2026 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 2,7 seviyesinde koruduğu ifade edildi.

İşsizlik oranının ise temmuz ayında yüzde 7,6'dan yüzde 8,1'e yükseldiği kaydedildi. Bugün yurt içinde İSO Türkiye İmalat PMI ve İSO İstanbul TÜFE, ABD'de ise ISM imalat PMI ve JOLTS açık iş sayısı verilerinin açıklanacağı belirtildi.

Dolar/TL'nin sabah saatlerinde 48,27 civarında hafif yükseliş eğiliminde olduğu aktarıldı.

Euro'nun yükselen petrol fiyatları ve güçlenen enflasyon endişeleriyle 1,16 dolar civarında, yaklaşık iki haftanın en düşük seviyelerine yakın işlem gördüğü belirtildi. Piyasalarda ECB'nin eylül ayındaki faiz artışının ardından aralık ayına kadar ikinci bir artış yapma ihtimalinin yaklaşık yüzde 80 oranında fiyatlandığı kaydedildi.

Euro/Dolar paritesinde gün içi destek seviyeleri 1,1588, 1,1560 ve 1,1544; direnç seviyeleri ise 1,1632, 1,1648 ve 1,1676 olarak sıralandı.

İngiliz sterlininin ise doların güçlenmesinin etkisiyle 1,35 dolar civarına gerileyerek 19 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyelerine yaklaştığı belirtildi. Sterlinde destek seviyeleri 1,3527, 1,3506 ve 1,3487; direnç seviyeleri 1,3566, 1,3585 ve 1,3606 olarak açıklandı.

Altının, yükselen petrol fiyatları ve Fed'in eylül ayında faiz artırabileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesiyle 4.450 doların altında, yaklaşık iki haftanın en düşük seviyelerinde işlem gördüğü bildirildi.

Altında gün içi destek seviyeleri 4.405, 4.363 ve 4.330 dolar; direnç seviyeleri ise 4.481, 4.514 ve 4.557 dolar olarak belirtildi.

Gümüşün de yaklaşık iki haftanın en düşük seviyelerine yakın, 66,2 dolar civarında işlem gördüğü kaydedildi. Gümüşte destek seviyeleri 65,58, 64,63 ve 63,70 dolar; direnç seviyeleri ise 67,47, 68,41 ve 69,36 dolar olarak sıralandı.

Brent petrolün Orta Doğu'da yeniden artan çatışmalar ve enerji arzına ilişkin endişelerle 91 doların üzerine yükseldiği belirtildi. Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmelerin yanı sıra Rusya'daki rafineri grevlerinin de küresel rafinaj kapasitesi üzerindeki etkilerinin petrol fiyatlarını desteklediği aktarıldı.

Brent petrolde destek seviyeleri 89,34, 87,92 ve 86,84 dolar; direnç seviyeleri 91,84, 92,92 ve 94,34 dolar olarak verildi.

WTI petrolde ise 86 doların üzerindeki hareketin sürdüğü belirtilirken, destek seviyeleri 84,70, 83,07 ve 82,04 dolar; direnç seviyeleri 87,36, 88,39 ve 90,02 dolar olarak açıklandı.

Nasdaq Composite'ın haftanın ilk işlem gününü yüzde 0,12 düşüşle tamamladığı, yükselen petrol fiyatları ve ABD tahvil faizlerinin teknoloji hisseleri üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi. Nasdaq için 29.345, 29.175 ve 29.078 seviyeleri destek; 29.612, 29.710 ve 29.879 seviyeleri direnç olarak takip ediliyor.

Dow Jones ise günü yüzde 0,7 düşüşle tamamladı. Endekste destek seviyeleri 53.092, 52.921 ve 52.694; direnç seviyeleri 53.489, 53.716 ve 53.887 olarak sıralandı.

Gedik Yatırım, ABD'de açıklanacak imalat ve hizmet aktivite verileri ile cuma günü yayımlanacak ağustos ayı istihdam raporunun, Fed beklentileri ve tahvil faizlerinin seyri açısından yakından takip edileceğini bildirdi.

  Hibya Haber Ajansı