Gündemin yoğunluğuna rağmen 20 Temmuz’da yaşanan 3 tarihi olaya dikkat çekmek istediğini belirten Güneş, atanamayan öğretmenlerden emeklilere, çiftçilerden esnafın durumuna, ahlak ve maneviyattan uyuşturucuya, açılım politikasından terör meselesine, Gazze’nin durumuna kadar birçok alanda sorun ve mağduriyet yaşandığının altını çizdi.

Güneş, 20 Temmuz 1954’te Kırşehir’in ilden ilçeye dönüştürülmesi, 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı ve 20 Temmuz 2001 Saadet Partisi’nin kuruluş yıl dönümü konularına değinmek istediğini dile getirdi. 

1954 genel seçimlerinde Osman Bölükbaşı’nın genel başkanlığını yürüttüğü Cumhuriyetçi Köylü Partisi’ne destek veren Kırşehir’in, dönemin iktidar partisi Demokrat Parti tarafından cezalandırılarak, 20 Temmuz 1954 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla il statüsü kaldırılıp Nevşehir’e bağlı bir ilçeye dönüştürüldüğünü hatırlatan Güneş, üzerinden 71 yıl geçmesine rağmen aynı zihniyetin belediyelerin hedef alınmasıyla, kayyum uygulamalarıyla devam ettiğini söyledi.

20 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı’na da değinen Cafer Güneş, dönemin Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’ın oynadığı kritik role dikkat çekerek, “O günkü hükümetin Başbakanı merhum Bülent Ecevit, garantör devletlerle görüşürken, bir taraftan da Başbakan Vekili olan Erbakan Hocamız, askerlerle görüşüyor. O günkü Genelkurmay Başkanı Semih Sancar, Erbakan Hocamız'a geliyor. Diyor ki: ‘Muhterem Başbakanım, biz daha önce yoldan askerleri geri döndürdük. Eğer bu seferde askerler yoldan geri dönerse bir daha çıkartma yapmamız mümkün değil.’ Erbakan Hocanın orada verdiği tarihi bir cevap var. ‘Milli Görüş demek zırh kuşanıldı, kılıç takıldı mı gereği yapılmadan oturulmaz, çıkartılmaz’ diyor Erbakan Hoca. Barış Harekatı yapılıyor. Kıbrıs'ın yüzde 40'ı Türk kesimine bağlanıyor” bilgisini aktardı.

  Hibya Haber Ajansı