Kosmos 482, Venüs'e ulaşma girişimi olarak 1972 yılında fırlatıldı. Ancak bir roket arızası nedeniyle Dünya'nın yörüngesinde kaldı ve 50 yıldan fazla bir süredir bu yörüngede dönüyor.
Uzmanlar, yaklaşık 500 kilogram ağırlığındaki kapsülün 7-13 Mayıs tarihleri arasında atmosfere yeniden gireceğini tahmin ediyor. Nereye çarpacağı veya yeniden girişin ısısına ne kadar dayanabileceği henüz belirsiz.
Amatör uydu gözlemcisi ve SatTrackCam uydu takip blogunun yazarı Marco Langbroek “2025 yılının Mayıs ayının ikinci haftasında, alışılmadık bir nesne yeniden atmosfere girecek. Bu nesne Cosmos 482 iniş aracıyla ilgili. Bu nesne 1972'de başarısızlıkla sonuçlanan Sovyet Venera görevinin iniş modülü.” diyor.
Yeniden girişin tam olarak ne zaman ve nerede gerçekleşeceğini tahmin etmek şu anda mümkün değil. Langbroek ve meslektaşı Dominic Dirkx tarafından yapılan modellemeye göre, nesne 52 Kuzey ve 52 Güney enlemleri arasına girecek. Bu, İngiltere'nin kuzeyinden Arjantin kıyılarındaki Falkland Adaları'nın güneyine kadar uzanan dünyanın büyük bir kısmı anlamına geliyor. Güneş aktivitesine bağlı olarak yeniden giriş aralığı 10 Mayıs civarındadır.
EarthSky'dan Eddie Irizarry'nin bildirdiğine göre, Güneş'in aktivitesi yoğunlaştığında, Dünya'nın üst atmosferi ısınır ve genişler. Bu da alçak yörüngeli nesneler üzerinde daha fazla atmosferik sürüklenme ya da hava sürtünmesi yaratarak onları yavaşlatır ve düşüşlerini hızlandırır. Uydunun kontrolsüz bir yeniden giriş yapacağını söylemeye gerek yok.
Hibya Haber Ajansı