Moğolistan Devlet Üniversitesi Moğol Dili, Dilbilimi bölümü doktora öğrencisi Mehmet Levent Kaya, HİBYA Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Moğolistan’daki Türk tarihini anlatan ilk belge olan Orhun Yazıtları'nın bulunduğu bölgede yer alan Ordu Balık başkentinin gün yüzüne çıkmasının önemine değindi.

Diktirdiği yazıtlarla  dönemin önemli bilgilerinin günümüze  ulaşmasını sağlayan Uygur Han’ı Kutluk Bilge Kül Kağan'ın inşa ettirdiği tahmin edilen Ordu Balık şehrinin, Türklerin yerleşik hayatının en önemli noktası olabileceğini savunan Levent Kaya, bugüne kadar toprak altında yatan bu başkentin ortaya çıkarılmasının neden ihmal edildiğine anlam veremediğini söyledi.

4 kilometre eninde, 9 kilometre boyunda yaklaşık 36 kilometre karelik bir alanda ve toprak altında olan Uygur başkentinin Türk tarihi açısından çok önemli olduğunu anlatan  Kaya, “Burada Orhun Kitabeleri'ne benzer eserlerin, yazıtların bulunma ihtimali çok yüksek. Belki de bugüne kadar Türk tarihi açısından merak edilen bir çok konu aydınlığa kavuşacak” dedi.

Moğollar’ın Türk tarihine özen be önem gösterip, bu alanda çok sayıda çalışma yürüttüğünü ifade eden Kaya, bu coğrafyadaki en önemli tarihi eser olabilecek başkent için TİKA’nın Moğol makamları nezdinde girişimde bulunarak, bölgede çalışma başlatmasının önemini vurguladı.

Moğol dilinde Ordu Konak, Balık ise Şehir anlamında kullanılıyor.

  Hibya Haber Ajansı