Diyarbakır Valisi Zorluoğlu, insanlık tarihinin ilk yerleşim alanlarından biri olan Çayönü kazı alanında incelemelerde bulundu.

Ergani Ovası'nda, Dicle Nehri'nin kenarında, milattan önce 10 binden başlayan yerleşim evreleri bulunan Çayönü’nün, avcılık ve toplayıcılıktan yerleşik hayata geçilen ilk noktalardan biri olduğunu belirten Vali Zorluoğlu, “İlk yerleşim yerlerinden biri burada. İnsanlık tarihinin yerleşik hayata geçtiği ilk alanlardan biri Çayönü.” dedi.

Vali Zorluoğlu, Çayönü’nün yalnızca ilk yerleşim yeri olmakla kalmadığını ifade edip,  bölgenin tarım ve hayvancılık tarihindeki önemine de dikkati çekerek, “Buğday ve arpanın ilk kez ziraatının yapıldığı, koyun, keçi ve domuzun evcilleştirildiği ilk bölgelerden biri Çayönü. Bu bakımdan çok kıymetli bir alan.” ifadelerini kullandı .

Zorluoğlu, “Çayönü ve Hilar Mağaraları ile birlikte bu bölgeyi, önümüzdeki yıllarda tıpkı Göbeklitepe gibi, Türkiye’nin ve uluslararası kamuoyunun dikkatine sunmak ve Çayönü’ne hak ettiği değeri kazandırmak istiyoruz.” dedi.

  Hibya Haber Ajansı