WSJ, "Savaş, ABD'nin füze savunma sistemlerindeki endişe verici açığı ortaya çıkardı. ABD ayrıca füze savunma sistemlerinin kullanımında etkisizlik belirtileri tespit etti ve bazı füze savunma sistemlerinin etkinliğini test ediyor" diye yazdı.

Gazeteye göre, bazı Pentagon yetkilileri, dünya genelinde ucuz ve yüksek kapasiteli balistik füzelerin yaygın kullanımı göz önüne alındığında, ABD füze savunmasının zamanın zorluklarıyla baş edemediğine inanıyor.

ABD yetkilileri gazeteye, ABD Thaad hava savunma füze sistemi operatörlerinin, İsrail ve İran arasındaki 12 günlük savaş boyunca 150'den fazla füze kullandığını söyledi. Bu, Pentagon'un bugüne kadar satın aldığı tüm füze önleme sistemlerinin yaklaşık dörtte biri. Bir uzman, bu stokların yenilenmesinin bir yıldan fazla sürebileceğini söyledi.

Gazete, füze ihtiyacının bir noktada o kadar yüksek olduğunu ve Pentagon'un Suudi Arabistan tarafından ABD'den satın alınan füze önleme sistemlerini İsrail'e yönlendirmeyi planladığını da ekliyor.

Ayrıca, yayına göre Pentagon, gemilerden fırlatılan SM-3 füze savunma sistemlerinin beklenen sayıda hedefi yok etmediğinden de şüpheleniyor.

İsrail  İran'ı gizli bir askeri nükleer program uygulamakla suçladı., 13 Haziran gecesi İran'a karşı bir operasyon başlattı.

İki taraf 12 gün boyunca karşılıklı darbeler savurdu ve ABD de 22 Haziran gecesi İran'ın nükleer tesislerine tek seferlik bir saldırı düzenledi. Tahran daha sonra 23 Haziran akşamı Katar'daki ABD El Udeyd üssüne füze saldırıları düzenledi ve İran tarafının gerilimi daha fazla tırmandırma niyetinde olmadığını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump daha sonra, İran'ın Katar'daki ABD askeri üssüne düzenlediği saldırıyla "gazını boşalttığını" ve Orta Doğu'da barış ve uyum yolunun artık mümkün olduğunu umduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail ve İran'ın 24 saat sonra "12 günlük savaşın resmi olarak sona ermesi" anlamına gelecek bir ateşkes üzerinde anlaştıklarını belirtti.

  Hibya Haber Ajansı